Blog > Komentarze do wpisu

Rybka

Obrodziło w nie u mnie ostatnio, więc pomęczę szanownych czytelników przepisami na ryby, w które obfitują dawne kucharskie publikacje. Ilość gatunków, jakich kiedyś używano, wielość receptur i sposobów przyrządzania ryb jest iście imponująca.

Na pierwszy ogień szczupak.

Szukałam przepisu na niedzielny obiad i szczupak w chrzanie wydał mi się odpowiedni. Nie wymaga zbyt wiele pracy, za to efektowny jest dość.

Kucharka Litewska, przez W.A.L.Z. nakładem autorki, Wilno drukiem Józefa Zawadzkiego

Największym problemem w przygotowaniu tejże potrawy jest rozprawienie się ze szczupaczyskiem, który, jak się przekonałam, i po śmierci może ugryźć. Paszczęka stwora tego wyposażona w liczne i ostre jak igły zęby stwarza zagrożenie przy próbach sprawienie delikwenta, czyli przy odcinaniu łba, płetw i podziale na dzwonka. Po tym procesie reszta gotowania przebiegała sprawnie mimo krwawiącej dłoni aspirującej kucharki.

Do duszonej cebuli dodałam sporo chrzanu (cały słoiczek) wychodząc z założenia, że chrzan świeżo tarty ma z pewnością więcej chrzanowej mocy niż ten ze słoika wyciągnięty.

Poprzekładane tak przygotowaną cebulą dzwonka szczupaka, polane jeszcze zapewne dla podbicia smaku, śmietaną wsadziłam z braku węgli i pieca w obrzydliwe współczesny elektryczny piekarnik. Dusiłam wszystko ok. pół godziny w temperaturze bliskiej 200 stopni.  

Ryba wyszła doprawdy wyśmienita. Konsumpcja delikatnego, subtelnego mięso szczupaka w połączeniu z wyrazistą chrzanową cebulą to dla mnie było doznanie nader ciekawe i warte powtórzenia.




wtorek, 16 października 2012, potarzyna

Polecane wpisy

  • Indyk czy indyczka

    Tegoroczne święta wielkanocne przebiegały pod znakiem ptactwa. Amatorów drób wszelaki znajduje w mym domu bez problemu, przygotowanie go też nie nastręcza zbyt

  • Olatki

    Chciałam przygotować coś słodkiego, łatwego a przy okazji niestandardowego. W poniższym przepisie zaintrygowała mnie przede wszystkim nazwa przysmaku. Praktyczn

  • Powidła

    Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast przez Autorkę 365 obiadów, Warszawa nakładem autorki Po szczytach słodyczy, jaki

  • Pasztet z makreli

    Zapraszam serdecznie na domowy pasztet rybny. Dodałam do niego startą dynię- mój ulubiony smak jesieni. Bardzo lubię dynię i staram się dodawać ją do różnych po

  • Tuńczyk wędzony

    Tuńczyk zimno wędzony - tuńczyk - sól morska - zioła: pieprz kolorowy, kolendra, papryka, rozmaryn Tuńczyka w plastrach solimy i układamy na tacce w chłodnym m

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/10/16 13:18:10
szczupak mniam:D
-
Gość: , *.111.236.130.static.cdpnetia.pl
2012/10/16 14:36:06
to prawda, pyszny. trzeba tylko na ości uważać.
-
Gość: miki, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/14 20:34:50
polecam przepis rybka wyszła wyśmienita
-
2012/11/16 12:17:40
Cieszę się, że spróbowałaś.
Durszlak.pl