Blog > Komentarze do wpisu

Podróże kształcą

 Banał zawarty w tytule okazuje się być sentencją nieustająco prawdziwą.

Bywałam ci ja w czasie nieodżałowanych tegorocznych wakacji w okolicach Słupska w uroczej wsi Warblewo, leżącej na Wysoczyźnie Damnickiej. Wypoczynek mój przypadł na koniec kanikuły, kiedy to na wsiach następuje czas dożynek, więc bez trudu podczas  powrotu do wielkiego miasta w okolicach Borów Tucholskich  trafiłam na takież uroczystości.

Poza niewątpliwymi walorami edukacyjnymi i rozrywkowymi można było na dożynkach poznać dogłębnie lokalną kuchnię i to w  wydaniu prawdziwym, nieprzetworzonym. Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały swe wyroby częstując wszystkich chętnych tym, co pracowicie przygotowały.

Dzięki paniom z KGW Tuchola poznałam poetyczny smak polewki na maślance. Zupa ta zachwyciła mnie niepomiernie, poprosiłam więc o przepis. Zaszczytu tegoż doznałam i tajemnica polewki została mi przekazana z błogosławieństwem: idźcie i mówcie o tym wszystkim. Niniejszym więc w drodze wyjątku przedstawiam na blogu nie recepturę ze starej książki kucharskiej, ale zdobycz przekazaną ustnie od niewątpliwie znających się na rzeczy gospodyń, które zapewniały, że rzeczona polewka jest potrawą starą, lokalną i z babki prababki (co jakiś czas odzywające się we mnie feministyczne zapędy nie pozwalają mi powiedzieć: z dziada, pradziada) przekazywaną.

 Aby uwarzyć polewkę na maślance potrzeba:

Włoszczyzna: 3 – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por

Wędzonka: w zależności od tego, jak sycąca polewka ma być, można użyć podgardla, boczku, wędzonych kości

Ziemniaki: opcjonalnie, jeśli zupa ma być naprawdę pożywna (ja nie dodałam)

Maślanka: co najmniej 1,5 litra

Mąka: kilka łyżek

Liść bobkowy (laurowy), majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz


Sam proces przygotowania nie jest ani trudny, ani pracochłonny. Gotujemy wywar z wędzonki (w moim przypadku kości), włoszczyzny (ewentualnie ziemniaków, które należy dodać pod koniec gotowania wywaru) i przypraw. Gdy uznamy, że wywar jest odpowiednio nasycony, a wkładka mięsna ugotowana do miękkości (kawałeczki mięsa odchodzą od kości) usuwamy to, co niepotrzebne (pietruszka, seler i kości, które obieramy z resztek mięsa. Marchew kroimy w plasterki i pozostawiamy w zupie. Do wywaru wlewamy maślankę wymieszaną z trzema, czterema łyżkami mąki. Dzięki niej po zagotowaniu całość zgęstnienie. Gotujemy wszystko jeszcze chwil kilka, aby polewka nabrała gęstości zupy-kremu. Polewka przypomina lekki żurek. Doskonale smakuje z ciężkim, razowym chlebem.

 

Zupa taka znana jest w wielu regionach, często w wersji postnej. Gotowano ją na wodzie, ale za to z dodatkiem śmietany. Znalazłam także wersje z dodatkiem mleka czy kefiru. Z czosnkiem i rumienioną cebulą gotowano ja na Śląsku podając do polewki ugotowane osobno ziemniaki.

P.S. Polewka na maślance gospodyń z Tucholi zdobyła nagrodę: polewka na maślance.

 

czwartek, 04 października 2012, potarzyna

Polecane wpisy

  • Indyk czy indyczka

    Tegoroczne święta wielkanocne przebiegały pod znakiem ptactwa. Amatorów drób wszelaki znajduje w mym domu bez problemu, przygotowanie go też nie nastręcza zbyt

  • Pokrzywa

    Wykorzystywanie w kuchni możliwie wielu urozmaiconych składników było wielką zaletą niegdysiejszych kucharek. Na fali poszukiwania w moich zasobach literatury k

  • Zupa puree z fasoli

    Jak to mam w zwyczaju, co jakiś czas podejmuję kolejną heroiczną, w moim przypadku, próbę przejścia na dietę. Doskonale nadają się do tego wszelkie postne przep

  • Zupa porowo-serowa

    Dziś mam dla Was na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę. Składniki: 1 duży por (biała część) 3 małe marchewki 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 750 ml bulionu

  • Zupa serowa z brokułem

    Dzisiejsza propozycja to bardzo bardzo serowa zupa o ciepłym, domowym charakterze. Taka, jaką mamy ochotę zjeść, gdy wracamy zziębnięci w późnojesienne czy zimo

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: , *.111.236.130.static.cdpnetia.pl
2012/10/06 09:07:40
Uwielbiam imprezy. na których są Koła Gospodyń Wiejskich. Mało kto tak dobrze i ciekawie gotuje :)
Durszlak.pl