Blog > Komentarze do wpisu

Całkiem przyjemny pomysł na cielęcinę

Prosty, smaczny i nie taki zwyczajny przepis na danie obiadowe przygotowałam niedawno w niedzielę. Posłużyłam się po raz kolejny książką pani Monatowej.

Uniwersalna Książka Kucharska z ilustracyami i kolorowemi tablicami napisała Marya Ochorowicz-Monatowa, Wydanie drugie znacznie powiększone nakładem księgarni H. Altenberga we Lwowie, w Warszawie: E.Wende i ska

Tym razem sądzę, że przepis nie wymaga szczegółowych objaśnień, jest opisany zrozumiale i jasno nawet dla dzisiejszego czytelnika. Uznałam, że marmelada pomidorowa to dzisiejszy przecier i tegoż użyłam.

Wyszedł  naprawdę przyjemny i sycący posiłek. Można go dzisiejszą modą odchudzić używając zamiast rosołu – wody, rezygnując ze śmietany i mąki. Przyznam jednak, że wersja „na bogato” jest pełna smaku, a powstały sos ma przyjemną kremową, aksamitną konsystencję, świetnie pasującą do ziemniaków i zapewne jeszcze lepiej do wszelakich kluseczek.

 

 

 

poniedziałek, 30 kwietnia 2012, potarzyna

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl